• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • CICERO Senter for klimaforskning
  • CICERO Reports
  • View Item
  •   Home
  • CICERO Senter for klimaforskning
  • CICERO Reports
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Klimagassutslipp fra norsk mat

Oort, Bob van; Holmelin, Nina
Report
Published version
Thumbnail
View/Open
CICERO Report 2019 05 - web.pdf (1.033Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2595969
Date
2019-04
Metadata
Show full item record
Collections
  • CICERO Reports [196]
Abstract
Klimagassutslippene knyttet til mat er rapportert til å stå for omtrent 25% av de globale utslippene. Men hvor stor rolle spiller matrelaterte utslipp i Norge, i husholdninger og på nasjonalt nivå? Denne rapporten er utformet av CICERO på oppdrag fra Orkla Foods Norge og har til hensikt å informere samfunnsaktører, konsumenter og næringer på en lettfattelig måte om den relative mengden av utslipp som er knyttet til mat. Rapporten presenterer resultater fra litteraturen angående utslipp av forskjellige typer norsk mat, hvor stor rolle matrelaterte utslipp spiller i norske husholdninger, og hvor stor rolle de spiller på nasjonalt nivå. Rapporten gir et overordnet bilde, men går ikke i dybden på alle detaljer og gir ikke en fullstendig gjennomgang av den tilgjengelige vitenskapelige litteraturen på temaet. Alle tall er hentet fra publisert forskning eller er beregninger der tallene fra forskjellige publikasjoner blir koblet sammen. Det anmodes om forsiktighet ved bruk av tallene ettersom det er stor variasjon i utslippstall fra forskjellige matprodukter, mellom ulike studier, i antagelser og metoder, og i ulike typer husholdninger.

Vi konkluderer med at matproduksjonen i Norge utgjør rundt 8,5% av vår nasjonale utslipp, hvorav det meste er koblet til husdyrhold. Mat er den tredje største utslippskilden og utgjør i snitt rundt 14% av norske husholdningsutslipp når restaurantbesøk er ekskludert. Utslippene varierer med inntektsnivå og om man inkluderer restaurantbesøk. Animalske produkter utgjør rundt 80% av konsumutslippene til mat. Kjøtt utgjør rundt 12% av den totale mengden mat nordmenn spiser, men står for hele 46% av matutslippene. Kjøtt fra storfe og småfe utgjør omtrent 4% av den totale årlige engros matmengden nordmenn konsumerer, mens det står for 34% av utslippene.

Tiltak for å redusere forbruket av høyutslippsmat, endringer i produksjonsleddet for å redusere utslippene i eksisterende produksjon og tiltak for å legge om produksjonen i retning av mindre høyutslippsmat har til sammen et stort potensial for å bidra til utslippskutt og de nasjonale klimamålene.
Publisher
CICERO Center for International Climate and Environmental Research - Oslo
Series
CICERO Report;2019:05

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit